Patologii

DMLV – degenerescenta maculara legata de varsta

Ce reprezinta degenerescenta maculara legata de varsta?

DMLV este o afectiune a maculei sau a zonei de maxima acuitate vizuala a retinei.. Aceasta afecţiune, prezentă mai ales pacienţii cu vârsta peste 55 de ani, este principala cauză de scădere a acuităţii vizuale în toate ţările dezvoltate

Care sunt factorii implicate in aparitia bolii?

DMLV este o afecţiune cu importantă componentă genetică, dar în apariţia manifestărilor sale un rol determinant îl au şi factorii de mediu.  O serie de factori de risc care intervin în declanşarea DMLV sunt: fumatul, obezitatea, tulburările metabolismului lipidic, apnea de somn, expunerea prelungită la lumina solară fără protecţia adecvată pentru razele UV, culoarea deschisă a irisului, etc

Care este simptomatologia ?

Primele simptome constau în scăderea sau “înceţoşarea” vederii centrale. În evoluţia bolii, pacienţii pot sa observa că liniile drepte devin întrerupte , iar la nivelul zonei centrale de vedere apare un scotom, adică o pată în câmpul visual.Totodata se modifica percepţia culorilor şi uneori şi percepţia dimensiunii obiectelor.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul se pune doar in urma unui consult oftalmologic prin examinarea fundului de ochi  dupa administrarea de picaturi pentru dilatarea pupilelor. Investigatiile paraclinice care se fac pentru un diagnostic de certitudine sunt: tomografia in coerenta optica (OCT macula) care pune în evidenţă leziunile din aria maculară, acolo unde se localizează degenerescenţa, ca şi angiofluorografia utila pentru a stabili un diagnostic precoce şi a diferenţia cele două forme ale DMLV.

Ce tratament este eficient?

 

Tratamentul este cu atât mai eficient, cu cât diagnosticul a fost stabilit mai precoce. Stadiile iniţiale ale DMLV beneficiază de tratament cu anumite suplimente de uz oftalmologic, ce conţin luteină, zeaxantină, seleniu, zinc, cupru, vitaminele A, D,E, dieta bogata in antioxidanti, (afine, spanac, brocoli, peste) şi nu în ultimul rând, renunţarea la fumat. Este indicat că pacienţii să urmeze tratamentul cu medicamentul prescris de medicul oftalmolog şi nu cu orice fel de “vitamine” găsite la farmacie, deoarece doar cele de uz oftalmologic conţin dozele din substanţele active necesare terapiei DMLV. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *