Ce este retinopatia diabetica?
Retinopatia diabetica este deteriorarea retinei cauzata de complicatii ale diabetului zaharat.
Retinopatia diabetica include microanevrisme, hemoragii, exsudate si edem macular care apar in decursul unui diabet de cel putin cativa ani. Vederea scade rar si doar in stadiile tardive ale bolii.
Starea poate duce la orbire daca este lasata netratata. Orbirea precoce datorata retinopatiei diabetice este de obicei prevenita prin verificari de rutina si gestionarea eficienta a diabetului de baza.
Care sunt factorii de risc?
Persoanele aflate la risc pentru retinopatie diabetică sunt cei care suferă de diabet tip I, II sau gestaţional, riscul fiind mai crescut cu cât diabetul este mai avansat. Femeile care dezvoltă sau au diabet în timpul sarcinii pot dezvolta mai repede retinopatie diabetică sau pot suferi agravarea sa, de aceea, în cazul lor, consultul oftalmologic trebuie făcut cât mai repede posibil.
Care sunt tipurile de retinopatie diabetica?
Retionopatia diabetica este o cauza majora de cecitate si tinde sa fie in mod special mai severa in diabetul de tip 1. Gradul retinopatiei se coreleaza foarte bine cu durata diabetului si valorile glicemiei. Prima se dezvolta retinopatia neproliferativa. Retinopatia proliferative este mai severa si poate conduce la hemoragie vitroasa si dezlipire de retina.
Retinopatia neproliferativa(retinopatia simpla sau de fond) produce permeabilitate capilara crescuta, microanevrisme, hemoragii, exsudate si edem macular. Daca ramane netratat, acest edem (ingrosarea retinei prin extravazarea lichidului) poate produce pierderea vederii. Aceasta este forma mai usoara a retinopatiei diabetice si este de obicei lipsita de simptome;
Retinopatia proliferativa . Este cea mai avansata etapa a retinopatiei diabetice si se refera la formarea de noi vase de sange anormale in retina, care apar pe suprafata vitroasa a retinei si produc hemoragii vitroase. Tesutul fibros care se formeaza odata cu vasele se poate contracta, ducand la dezlipirea retinei. Neovascularizatia poate aparea si in segmental anterior al ochiului la nivelul irisului, favorizand cresterea unei membrane neovasculare in unghiul ochiului, la marginea periferica a irisului, ducand la glaucom neovascular. Pierderea vederii in cazul retinopatiei proliferative poate fi severa.
Care este tratamentul retinopatiei diabetice?
In tratamentul de prevenire al retinopatiei diabetice se folosesc suplimente pe baza de antioxidanti pentru a intari peretii vasculari. Depistarea precoce este foarte importanta, de aceea toti pacientii cu diabet trebuie examinati anual din punct de vedere oftalmologic. Pacientele cu diabet si care sunt insarcinate trebuie examinate in fiecare trimestru. Daca apar simptome vizuale pacientul trebuie sfatuit sa consulte un medic oftalmolog. Diagnosticul se bazeaza pe aspectul clinic si examinarea oculara.
Examinarea pacientului de catre medic se realizeaza prin : controlul acuitatii vizuale, examenul fundului de ochi, fotografii color retiniene, OCT si eventual angiofluorografie.
Tratamentul include controlul diabetului si coagularea laser a leziunilor cu risc.
Controlul diabetului si a tensiunii arteriale este o componenta importanta, astfel controlul riguros al glicemiei poate intarzia debutul si poate sa incetineasca progresia bolii.
Retinopatia diabetica proliferativa se trateaza prin panfotocoagularea laser a retinei sau prin injectii intravitreene,
Laserul se efectueaza cu dilatarea pupilei si nu necesita internare. Prin panfotocoagulare, in stadiile de retinopatie diabetica proliferativa sau preproliferativa se incearca scaderea productiei de VEGF (un factor ce stimuleaza aparitia si dezvoltarea neovaselor si care e produs de retina ischemica). Acest deziderat este obtinut prin coagularea (distrugerea) retinei ischemice periferice (neimplicata major in functia vizuala).
Injectiile intravitreene– Se injecteaza intravitreean medicamente care blocheaza VEGF (de tipul Avastin) precum si a triamcinolonului (Vitreal). Aceste interventii trebuie repetate intrucat efectul lor dispare in timp. De asemenea, pentru a potenta si prelungi efectul injectiilor intravitreene, acestea se pot combina cu tratament laser.